Start » Kända dragspelare

Kända dragspelare

Det är lördagskväll och alla ungdomar drar iväg till dansbanan. En av ortens populära dragspelare spelar upp till till dans. Det är här man roar sig och här den första kärleken spirar. Som dragspelare är detta en chans till att tjäna extra pengar. Detta gällde under 1900-talets första hälft. Idag är gammeldans något pittoreskt som för tankarna till Sveriges historia och midsommarsmyckade bryggor ute i landet. Det vore verkligen synd om dagens ungdomar inte intresserar sig och utbildas inom denna genre. Det skulle innebära att ett stycke svensk historia dör ut.

Dragspelare ökar i popularitet

Dragspelare av den nya generationen

I Arvika vill man verka för en lokal och levande dragspelskultur. För att få fram nya unga dragspelare är det viktigt att ha kul och det är också den grundläggande målsättningen. Sedan 2001 har Arvika Accordeonensemble i samarbete med Arvika musikskola bedrivit verksamhet för ungdomar som får lära sig att spela dragspel. Enda kravet för att få delta är att kunna läsa noter hjälpligt. För ungdomar i åldrarna 9-11 år arbetar man mest i projektform. En gång i veckan övar man under ledning av musiklärare.

En nu mycket populär musiklärare i Arvika blev under sin ungdom mobbad för att hon spelade dragspel. Hon ljög för de jämnåriga och sa att hon spelade flöjt. Efter ett antal år köade folk för att få gå på hennes dragspelslektioner. Vindarna börjar vända och trenden pekar mot att ungdomar idag intresserar sig mer för det traditionella. Unga dragspelare måste få uppmuntran och möjlighet att utbilda sig. I dragspelsklubbarna har medelåldern länge legat kring 55+. Denna medelålder kommer helt säkert att sjunka inom en snar framtid.

Sveriges mest kända dragspelare

En av Sveriges mest kända dragspelare genom tiderna är Benny Andersson. Även om vi idag inte först och främst förknippar honom med just dragspel var det faktiskt hans första instrument. Dessutom spelar han ibland tillsammans med Orsa spelmän, då på dragspel. Kalle Jularbo som levde mellan 1893 till 1966 kommer alltid att förknippas med svensk dragspelsmusik. Han inledde sin karriär redan som femåring. Han spelade främst på gehör. Under sin levnadstid komponerade han hela 108 verk. Han ses som en av Sveriges främsta på sitt instrument.

Dragspelare har inte alltid setts med blida ögon. Inom finkulturella kretsar där man mest lyssnade på klassisk musik såg man ner på dragspelsmusiken. Troligtvis kom sig detta av att det fanns enkla dragspel att beställa på postorder. Många fattiga drängar i det gamla Sverige sparade ihop pengar för att köpa instrumentet. Den svenske kompositören och musikvetaren Sven Broman var sedd som en dragspelshatare. Han ändrade dock åsikt och accepterade instrumentet efter att ha hört en konsert med accordeonisten Mogens Ellegaard. På senare tid har dragspelet fått höjd status och många musikhögskolor har infört dragspelsklasser.

En lysande framtid för dragspelare

Dagens ungdomar verkar inte ha fördomar om dragspelsmusik. Istället är det kö för att lära sig spela och allt fler ungdomar väljer att lära sig hantera detta instrument. Morgondagens dragspelare bör inte ha problem med att få spelningar eftersom fler och fler får upp ögonen för detta instrument som ett tag hamnade i skymundan. Idag är det inte bara gammeldans som spelas på instrumentet utan även underhållningsmusik, pop, country och världsmusik. Dragspelet kan spelas både i band eller som ett soloinstrument.