Start » Populär dragspelsmusik

Populär dragspelsmusik

Sedan det första dragspelet byggdes 1822 av den tyske instrumentmakaren Friedrich Buschmann har dragspelsmusik hörts vid exempelvis bröllop och fester. Idag används mestadels två typer av handklaver, pianodragspel och knappdragspel. Dragspelsmusik är särskilt vanligt inom folkmusiken och i svensk gammeldansmusik. Även inom den amerikanska countrymusiken använder musikerna detta instrument. Dragspel har länge varit folkets musik, kanske för att spelet har en behändig storlek och därmed är enkelt att bära med sig till exempelvis fester. I kretsarna runt den klassiska musiken såg man länge ner på dragspelsmusiken. Idag har bälgarspel fått en högre status och på musikhögskolorna finns särskilda dragspelsklasser.

Dragspelsmusik på ett pianodragspel

Dragspelsmusik har blivit accepterat

Instrumentet som man i de finare musikaliska kretsarna förr i tiden såg ner på, har idag alltså fått höjd status. En känd svensk dragspelare som också har skrivit mycket populär dragspelsmusik är den förre detta ABBA-medlemmen Benny Andersson. Den som var först med att etablera handklaveret i Sverige var Calle Jularbo. Han kom från en musikalisk familj och vid fem års ålder kunde Calle redan hantera ett dragspel. Han har komponerat 108 egna verk och det mest kända är förmodligen ”Livet i finnskogarna”.

Calle Jularbo har gjort en fin inspelning av ”Drömmen om Elin” och andra populära inspelningar av honom är ”Avestaforsens brus” och ”Nya Värmlandsvalsen”. I Avesta ligger Carl Jularbomuseet. Jularbo hade olika faser där han spelade exempelvis gammeldansmusik. Just dragspelsmusik lämpar sig bra för taktfasta melodier och på midsommar är det många som vill dansa runt stången till musik från dragspel. En klassiker som passar extra bra på sommaren är ”Kostervalsen” av David Hellström och Göran Svenning. En numera klassisk låt som skrevs 1907.

Vilken musik är bäst?

Vilken dragspelsmusik som är bäst är naturligtvis en fråga om tycke och smak. När P4 Västernorrland år 2012 utsåg den skönaste musiken med dragspel hamnade låten ”Boat on the river” med Styx högst upp på listan. På andraplats kom en kanske otippad låt, nämligen Shakiras ”Objection (tango)”. Låten som tog hem tredjeplatsen var ”Tango” med Dalbello. Lisa Dal Bello, med artistnamnet Dalbello som artist, är en kanadensisk låtskrivare, sångare och multiinstrumentalist. Hennes influenser är bland andra Patti Smith och Annie Lennox.

Dragspel spelas alltså numera även i andra genrer än inom folkmusiken. När Benny Andersson skriver och spelar med sin orkester är det ofta folkmusiktoner som ljuder. En populär låt av Andersson heter ”Födelsedagsvals till Mona”. Som hörs på namnet är det en födelsedagssång men många har den även som bröllopsvals. Vals och dragspel passar bra ihop och inte minst Evert Taube har skrivit flera bra sånger som passar för dragspelsmusik. Vad sägs om ”Calle Schewens vals” eller ”Maj på Malö”? Fina både till bröllop och andra fester.

Äldre möter yngre

Inom dragspelsmusiken möts äldre toner med nyare. Traditionellt sett användes handklaveret till danser som schottis och polska. Artister som Shakira och Dalbello har fört in dragspelet i pop- och rockvärlden. Genom att nya sånger skrivs fortsätter dragspelsmusiken att leva kvar. Ändå är det de gamla sångerna som många har som sina favoriter. Förutom nämnda Evert Taube och hans valser är gånglåtar mycket lämpade som dragspelsmusik. Det finns mängder av gånglåtar. Några av de mest kända är förmodligen ”Gärdebylåten”, ”Gånglåt från Äppelbo” samt ”Gånglåt från Mockfjärd”.